Drie stappen om beter wijn te leren proeven!
Wijnproeven klinkt misschien als iets dat alleen weggelegd is voor mensen met een baret en een grote woordenlijst. Maar geloof me, het is makkelijker (en leuker!) dan je denkt. Gewapend met het Vino Gusto proefformulier kun je jezelf transformeren tot een echte wijnkenner. Laten we beginnen!
Stap 1: Kijken
Voordat je aan de wijn ruikt of proeft, moet je er eerst naar kijken. Houd je glas tegen het licht en neem even de tijd om de kleur en helderheid te bewonderen. Is de wijn bleekgeel, strogeel, lichtrood of bruinrood, of misschien iets daartussenin? Dit kan je al veel vertellen over de druif en leeftijd. Zo worden over het algemeen witte wijnen donkerder naar mate ze langer in vaten hebben gezeten. Oudere rode wijnen hebben vaak een wat doffere, bruin-rode kleur.
En dan die mysterieuze "tranen" in het glas – dat zijn de druppeltjes die naar beneden glijden als je het glas rondzwiert. Hoe langzamer ze lopen, hoe meer alcohol of suiker de wijn waarschijnlijk bevat. Maar laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon leuk om naar te kijken!
Stap 2: Ruiken
Nu komt het echte detectivewerk: ruiken! Geef je glas een subtiele draai (niet te wild, tenzij je je tafelkleed wilt wassen) en steek je neus erin. Wat ruik je? Bloemen, fruit, kruiden? Misschien zelfs iets dat doet denken aan een wandeling door een herfstbos? Probeer twee of drie 'primaire aroma's' te onderscheiden: fruit of kruiden. Om je op weg te helpen: veel witte wijnen hebben iets van citrus geuren, en rode wijnen vaak rood fruit zoals aardbeien of kersen. Daarnaast geeft de manier van wijn maken en veroudering ook aroma's af: de zogenoemde secundaire en tertiaire aroma's. Denk hierbij aan geurtjes van vanille en chocolade, die bij houtrijping horen. Probeer ook eens hardop te benoemen wat je ruikt.
Dat betekent natuurlijk niet dat al dat fruit, chocolade en vanille ook in de wijn zit! Er zijn dan ook Wijnbergs tegenwoordig die de geur beschrijven met de scheikundige benamingen. Maar dat maakt het nodeloos complex wat ons betreft.
Als je hulp nodig hebt, kun je gebruikmaken van een aromawiel. We nemen dit in deze blog verder onder de loep, maar voor nu kun je denken aan de klassiekers. Wist je bijvoorbeeld dat sauvignon blanc bijna altijd ruikt naar iets onrijps zoals vers gemaaid gras? Een geurige tip om indruk te maken op je vrienden.
Stap 3: Proeven
Het moment waar je op hebt gewacht: proeven! Neem een slok en laat de wijn even door je mond rollen. Voel je de zuren, de tannines, de zoetheid? Proeven is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van mondgevoel.
Maar wat zijn tannines en zuren nou eigenlijk?
-
Tannines zijn stoffen die van nature voorkomen in de schil, pitten en stelen van druiven, en soms ook van houten vaten waarin de wijn rijpt. Ze geven een droog, stroef gevoel in je mond – vergelijkbaar met het eten van een onrijpe banaan. Rode wijnen hebben daardoor meer tannines dan rosé. Ze zorgen niet alleen voor structuur, maar helpen de wijn ook langer houdbaar te maken.
-
Zuren zijn essentieel in wijn omdat ze voor frisheid en balans zorgen. Ze geven dat tintelende gevoel en maken dat je mond "waterig" aanvoelt. Zuren zijn vooral prominent in witte wijnen en wijnen uit koelere klimaatzones. Zonder zuren zou wijn log en saai smaken. Denk bijvoorbeeld aan de sprankelende frisheid van een goede riesling.
Met deze stappen ben je helemaal klaar om het Vino Gusto proefformulier in te vullen en indruk te maken bij je volgende wijnavond. Dus download hier het proefformulier en vergeet niet: wijnproeven is niet alleen serieus, het is ook vooral heel leuk.
Santé!